za članice naše online zajednice “Beli šator”

Venere Uzdizanja su uspešne žene!

Put do sebe kroz Kundalini jogu

Život može biti poput roda u magli. Ništa novo da ti ne donese, pa čak i ako donese, ti to od magle ne vidiš. I samo se vrtiš u krug, u poznatom, nasleđenom, naučenom. I ceo život i tvoji planovi ostaju tu, u tvojoj Barandi.

Ali, život može da bude i nešto drugo. Zapravo, može da bude šta god poželiš. Jer Ti Biraš i Ti Kreiraš. I ne treba da čekaš da magla sama prođe. Ne dolazi Uzdizanje kad ode magla, već se uzdižeš tako što sama čistiš tu maglu. Svesno, svojim izborom.

Zato biraj, hoćeš li život provesti u magli ili ćeš oduvati tu maglu i raširiti krila?

Kao Venera Uzdizanja, usput još i Vodolija, na jedan pojam sam jako osetljiva – Sloboda.

A šta je, u suštini, sloboda?

Za mene je, biti slobodna, biti u mogućnosti raditi ono što ti duša šapuće, onda kada Ti to želiš, bez ikakvih ograničenja i ustručavanja.

Za mene je sloboda leći uveče sa osećajem ispunjenosti i zadovoljstva, probuditi se ujutru odmorna iznutra, sa osmehom i željom da započneš dan.

Za mene je sloboda uživati u onome što radiš, u svojoj „vokaciji“, ne čekati tih 5 popodne da napokon „završiš“ dan i odeš kući, već da budeš prisutna u svakom trenutku, od 9 do 5, ili koje god da je tvoje vreme za rad. Da osećaš svrhu toga što radiš. I da tvoj rad bude cenjen i vrednovan.

Za mene je sloboda vazduh. Zemlja. Voda. Nebo. I ono se, šta god trpelo, kroz šta god prolazilo, svakog dana budi i leže sa Suncem. Mogli bismo i mi. Učimo od prirode. Ona je mnogo, mnogo mudrija od nas.

Sloboda je unutrašnja stvar. I stvar je izbora. Ja sam sve to osvestila tek kada sam uvidela da uopšte nisam bila slobodna. I, što je još tužnije, da sam tu ne-slobodu sve vreme sama birala. Što iz straha, što iz naučenih, pogrešnih principa…

Jako je bitno, u ovo vreme, u ovoj stvarnosti koju živimo danas, da ne zaboravimo da ipak možemo biti slobodni. Da od nas zavisi. Mi slobodu biramo. Niko nam je ne daje i ne oduzima, ako sami to ne dopustimo.

Takođe mislim da, da bismo zaista bili slobodni, moramo prvo spoznati sebe. Naći prvo sebe, pa onda tražiti slobodu, ne obrnuto. Samo svestan čovek može biti slobodan.

Zato, nađite sebe. Zavirite unutra. Mnogi se odgovori koje tražite nalaze baš tu, u vama samima. Samo treba videti, čuti. Duša šapuće.

Kundalini Yoga

U doba Vodolije, pretrpanom informacijama, spoljašnjim izvorima, prebrzim promenama, p(r)ozvani smo da zastanemo i prestanemo da sve odgovore i rešenja tražimo izvan nas samih. Pozvani smo da umirimo um, da otkrijemo unutrašnju mudrost i da se uzdignemo u svojoj Istini, zaJedno.

A Kundalini joga je upravo to, put nas samih kroz sebe do Sebe. Zavirivanje unutra. Skidanje slojeva ljušture kojom smo se ogradili kako bismo se zaštitili, potpuno nesvesni da smo se zapravo ogradili od sopstvene duše, sopstvenih želja, snova, slobode.

Ova moćna, praktična tehnika nam pomaže da razvijemo svoju intuiciju i meditativni um, da ojačamo nervni i izbalansiramo endokrini sistem, da pročistimo krv i pluća i daje nam unutrašnju snagu i energiju da funkcionišemo pod pritiskom svakodnevice.

Jedan čas Kundalini joge se sastoji od krije – seta vežbi koji kombinuje pranajame, mudre, mantre i asane, zatim, meni omiljene, relaksacije i meditacije. Svaki čas je drugačiji jer ima svoju temu (npr. za burbege, za grlenu čakru, za balansiranje muške i ženske energije itd.).

Moć Kundalini joge je u tome što je sveobuhvatna – istovremeno radi na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i energetskom nivou, i što vrlo brzo daje rezultate – već posle prvog časa osetićete promenu. A može je raditi svako, nije potrebno nikakvo iskustvo, ni istrenirana fleksibilnost. U Kundalini jogi se više fokusiramo na sam proces, na sadržaj, nego na formu.

Šta radimo u aprilu?

Kako je april četvrti mesec, a četvrta čakra je srčana čakra, moje se srce otvorilo i poziva i vaša da se umire, da se zagrle, a onda i da se otvore ka drugima. Tako ćemo aprila raditi kundalini setove i meditacije za srčani centar.

Pune časove kundalini joge, koji podrazumevaju kriju, relaksaciju i meditaciju, i traju oko sat i po, radimo sredom u 20h i subotom u 9h. Cena jednog časa je 8€, a mesečna članarina 25€.

Časove svesnog disanja i meditacija, koji se sastoje od nekoliko vežbi disanja i meditacije za kraj, i traju između 30 i 40 minuta, radićemo pred spavanje, utorkom i četvrtkom u 21h. Cena jednog časa je 5€.

Pa ipak, napravićemo i jedan izuzetni izuzetak! Kako se ne bismo samo ušuškavale i uspavljivale, sredinom meseca ćemo se razmrdati i razbuditi uz jednu izvanrednu radionicu (moju prvu, inače), na kojoj ćemo se posvetiti našoj drugoj, sakralnoj čakri (čitaj: Uživanju!), uz Kundalini jogu, ples i čokoladu. Mmm, zainteresovala vas je ova čokolada, zar ne? Ako je tako, prijavite se već sada na radionicu „Ja, Venera, žena koja uživa“. Radionica će biti održana u utorak, 19. aprila, od 19h30 do 21h30. Cena radionice je 22€.

Svi časovi i radionice održavaju se putem Zoom aplikacije, a za neke dobijate i snimak koji možete naknadno pogledati. Prijave šaljite na adresu anchy.stojanovic@gmail.com, a zapratite me i na Instagram profilu @saran_radha_kaur, na kojem ćete, pored aktuelnih jogijskih dešavanja, moći da pratite i podkast „Putem svoje duše“ i virtuelne književne večeri „Pesmom moje duše“.

Slobodno mi pišite za sve dodatne informacije.

Radujem vam se i grlim vas dušom,
Andrijana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email