za članice naše online zajednice “Beli šator”

Venere Uzdizanja su uspešne žene!

Horse-to-human – New coaching experience

Lakoća je moja riječ godine. Ta divna riječ visoke vibracije me prati kroz cijeli moj život, a ono što je zanimljivo je da su je uvijek drugi primjećivali na meni, a ja nikad. Bilo je dana kad mi je smetala, kad bih čula „Lako je tebi“ poželila bih da ne postoji. Dugo je lakoća za mene predstavljala težinu.

U vrijeme kad nas težina pritiska izvana, potrebno je naći svoju unutrašnju lakoću. Tako je i moja Lakoća našla put do mene da mi pokaže koliko život može biti lagodan, lijep i razigran, ako ga prihvatimo sa lakoćom. I krenuo je moj put uzdizanja, odljepljivanja od težine koja se godinama nataložila na moje srce.

A zatim je Lakoća otvorila vrata mog srca divnim božijim kreaturama – konjima. Oni su me, poput konja Buraka, na svojim leđima prenijeli kroz različita stanja svijesti. A nose me i dalje.

Zato sam svoj privatni i profesionalni put usmjerila isključivo na rad s konjima. U Bosni i Hercegovini sam osnovala uzgojni centar Bosanskog brdskog konja gdje trenutno živi 50 ovih divnih bića.

U Austriji sam kreirala poseban koncept Horse-To-Human za koji vjerujem da će biti tiha revolucija ljudske svijesti.

Horse-To-Human – new coaching experience je program koji sam kreirala sa ciljem podrške i osnaživanja mojih klijenata kako bi napravili značajan pomak u ličnom i profesionalnom radu.

Ideja je da na lagodan način, uz asistenciju konja, u sred prirode, ponovo uspostavimo kontakt sa svojim esencijalnim bićem gdje se nalaze svi resursi koji su nam potrebni za promjenu.

Ovaj program je jednako koristan za osobni i profesionalni razvoj. Da bih svojim klijentima približila svoj način rada, kreirala sam četiri programa:

  • Live with Ease (program namijenjen osobnom razvoju sa naglaskom na osnaživanju žena)
  • Lead with Ease (program namijenjen profesionalcima i firmama)
  • Love with Ease (program namijenjen parovima i obiteljima)
  • Simply Me retreat (dvodnevni program samo za žene)

Prije sedam godina, moj suprug i ja smo odlučili da se sa svoje troje djece preselimo u Beč. U to vrijeme moja djeca su imala 5, 3 i 1 godinu. Za sve nas je to bila velika promjena i, iako se to spolja nije vidjelo, trebalo je puno vremena da uspostavimo svakodnevnu rutinu i postignemo balans. Danas smo potpuno integrirani u austrijsko društvo, suprug i ja vodimo privatne biznise i prihvaćeni smo od strane zajednice kao aktivni i vrijedni članovi.

Zato je fokus mog rada kroz horse-assisted coaching (Horse-to-Human) na osnaživanju žena kao najvažnijeg stuba zajednice. Svjedoci smo da se žene danas suočavaju sa brojnim izazovima koji sežu duboko u osnove tradicije. Kao sociološkinja, primjećujem da je teret tradicije itekako prisutan i iznova se negativno ističe, dok se, s druge strane, nameće želja i potreba za većom slobodom ženskih izbora. Za slobodom uopšte: slobodom da za sebe izaberem kako želim da živim svoj život.

Moderna žena danas se gotovo svakodnevno suočava sa pitanjem: da li je moguće da budem dobra majka (supruga, partnerica, prijateljica) i jednako uspješna poslovna žena?

Mnoge žene zbog ove dileme godinama tapkaju u mjestu, nezadovoljne ulogama koje su preuzele i vjerujući da ne zaslužuju bolje.

A moguće je imati oboje. Moguće je biti uspješna poslovna žena i jednako uspješna i dobra majka.

Moji treninzi su osmišljeni kao svojevrstan Timeline. Kroz povezivanje sa linijom predaka, mi ne odustajemo od svoje tradicije. Naprotiv, učvršćujemo veze kako bismo crpili mudrost naših predaka.

Zatim, radimo na uspostavljanju zdravih granica. Iskustvo mi je pokazalo da su granice problem No.1. Zato mi je važno da moje klijentice nauče prepoznati koliko su njihove granice „propusne“ i uraditi što je potrebno kako bi se zdrave granice ponovo uspostavile.

Jasno komuniciranje potreba i želja je također tema mojih coaching seansi. U ovom dijelu radimo na dijagnostificiranju problema komunikacije, povezujemo se sa različitim unutarnjim dijelovima ličnosti kako bismo locirali problem i bezbolno ga oslobodili.

Konj je izuzetno važna figura u ovom procesu. Kao „prey-animal“ konj je izrazito instinktivan, reagira u trenutku i bez „skrivenih karti u rukavu“. Zbog toga je feedback koji dobijemo od konja od neprocjenjive važnosti.

Konj, također, simbolizira moć, vatru, nomadski život. To nas vodi u dublje slojeve ličnosti i moguće je na ugodan način osloboditi se trauma ili ograničavajućih obrazaca iz djetinjstva koji priječe put našem razvoju.

Svjedočila sam mnogim transformacijama nakon samo jedne coaching seanse, i to iskustvo me opredijelilo da svo svoje znanje i iskustvo u oblasti psihologije, sociologije, NLP-a i coaching-a uobličim u jedan program koji sam nazvala Horse-to-Human – new coaching experience.

Vjerujete li da ste spremne za iskustvo koje možete dobiti kroz Human-to-Horse programe, posjetite moju web stranicu www.azrabekic.com gdje ćete naći puno korisnih informacija kao i termine održavanja Live with Ease workshop-a.

Ili mi pišite na info@azrabekic.com. Obožavam da pričam o svom poslu i rado ću s vama podijeliti svoja znanja i iskustva!

Azra Bekić , Sociološkinja, HorseDream licensed partner i coach

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email