za članice naše online zajednice “Beli šator”

Venere Uzdizanja su uspešne žene!

Autogeni trening

U Belom šatoru sam od prvog podizanja njegovih lepršavih, magičnih velova. Znači mi snaga ženskog kruga, plamen iskonske vatre koju prizivamo otvaranjem naših srca, ukrštanje puteva sa našim pretkinjama, povezivanje sa iskustvima najdubljih slojeva naših duša, ogledanje i prepoznavanje u sestrinskim pogledima.

Budući da u decembru imamo pomračenje Sunca, period kada se ljudima pomrači svest i burno reaguju, važno je da pronađemo našu tačku stabilnosti. Iz tog razloga odlučila sam da ovog meseca Venerama Uzdizanja ponudim mogućnost da upoznaju Autogeni trening, priznatu psihoterapijsku tehniku i jednu od danas najraširenijih, naučno dokazanih i vrlo delotvornih metoda opuštanja, razgradnje stresa i dovođenje organizma u ravnotežu i optimalno energetsko stanje. Tehniku koja je meni pomogla da sačuvam mir i uzemljenost u najizazovnijim momentima, poput smrti roditelja i raskida dugogodišnje veze.

Pojam “autogeni” odnosi se na proces koji proizlazi iz nas samih, kada ulaganjem vlastitog truda pokušavamo da u sebi pronađemo mir. Metoda se bazira na sopstvenoj odgovornosti i poverenju u sopstvene potencijale i resurse. Nju je razvio nemački psihijatar dr Johanes Hejnhrih Šulc 30-ih godina prošlog veka.

Sposobnost opuštanja je normalan proces, kojim se najčešće možemo osloboditi emocionalne i mišićne napetosti i prenapregnutosti, kao i psihosomatskih poremećaja i oboljenja. Kreativne mogućnosti pomenute metode gotovo su bezgranične a nauka ih već odavno podupire, jer je njena delotvornost dokazana.

Indikovan je za sve ljude koji su pod stresom, naporno rade, često imaju situacije besa i straha; za sve psihosomatske bolesti (prevenciju kao i ublažavanje simptoma); za sva stanja kod kojih je u osnovi strah; za psihogeni sterilitet; za posttraumatski stres; za panične napade, depresiju; za sportiste kojima je potrebna duboka koncentracija i sposobnost održavanja pažnje u dužem vremenskom periodu; kada je potrebno više angažovati intelektualne potencijale i kreativnost; Ima veoma širok opseg delovanja.

Zašto sa mnom vežbati?

  • Voditeljka sam autogenog treninga i progresivno mišićne relaksacije, instruktorka hatha joge i psihodramska psihoterapeutkinja pod supervizijom – kombinujem sve ove tehnike i veštine po potrebi u radu;
  • Holistički posmatram osobu i maksimalno joj posvećujem pažnju;
  • Bila sam dugogodišnja SOS volonterka za žene koje su preživele različite oblike nasilja, umem da ostvarim poverenje, napravim bezbedan prostor, kao i opuštenu atmosferu u radu sa ljudima koji su preživeli traumatska iskustva;
  • Spremna sam da svoje znanje i višegodišnje iskustvo prilagodim, kako bi što lakše primenili metodu i prihvatili je kao deo dnevne rutine;
  • Tu sam za vas i nakon završene obuke, za sve savete i pitanja.

Pun naziv treninga: Autogeni trening bez autosugestije. Autogeni trening bez autosugestije je nastavak, sinteza i poboljšanje tehnika klasičnog autogenog treninga na osnovu ispitivanja a koju je usavršio psiholog Milenko Vlajkov.

Trening čini šest osnovnih vežbi (uvežbavanje osećaja težine i topline ruku i nogu, ravnomernog rada disanja i srca, topline stomaka i svežine čela) i nekoliko predvežbi a zatim se naučene vežbe praktikuju kod kuće. Pored osnovnih vežbi se obrađuju i dodatne teme kao što su: stres, ventiliranje emocija i upravljanje emocijama.

Za vežbanje autogenog treninga nije vam potrebna posebna oprema niti podrazumeva kretanje. Reč trening se u ovom kontekstu koristi jer podrazumeva svakodnevno uvežbavanje pažnje a ne tela.

Ono što je prednost autogenog treninga u odnosu na ostale relaksacione tehnike je to što ne zahteva svakodnevno praktikovanje, nego se koristi samo onda kada vam je to potrebno. Neophodna je posvećenost tokom trajanja treninga od deset nedelja (koji podrazumeva jedan susret nedeljno u trajanju od 1h i svakodnevna kratka vežbanje kod kuće). To je dovoljan period da se usvoje osnovne vežbe. Nakon toga, moći ćete sa lakoćom da postignete stanje opuštenosti za veoma kratko vreme, na bilo kom mestu, onda kada vam je to potrebno.

Početak treninga je planiran za sredinu decembra, biće definisan nakon formiranja grupe.

Grupa se obično sastoji od 5-10 polaznika. Pravo učešća imaju svi zainteresovani stariji od 16 godina.

Trajanje treninga: deset susreta po 1h sa razmacima od nedelju dana između susreta. Susreti se odvijaju online ili uživo u prostoru u Palmotićevoj ulici u Beogradu.

Cena treninga je 12.000,00 dinara (moguće je plaćanje u 3 rate).

Trening je moguće sprovoditi individualno, online ili uživo, u skladu sa vašim potrebama a cena svakog individualnog termina je 3.000,00 dinara. U ovom slučaju, plaćanje se vrši po održanom terminu.

Prijave: (ime i prezime, broj telefona, sa naznakom za koju grupu) slati na mejl: marina.ilic@outlook.com ili na broj telefona: 0612042611

Popust od 20% važi za sve Venere Uzdizanja! <3

Pozivam vas da iskoristite mogućnost besplatnih 20-minutnih konsultacija na Zoom-u, priliku da postavite dodatna pitanja, razrešite eventualne nedoumice i otkrijemo da li je ovaj trening za vas!

Vidimo se da zaJedno zaronimo u sveMir! 🙂

Marina Ilić, Venera Uzdizanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email